Problema pruritului afectează mulți copii

Pediculoza este cauzată de păduchii umani (Pediculus humanus capitis). În prezent, aceasta este una dintre bolile parazitare cele mai frecvent întâlnite la om. Incidența sa variază și în funcție de datele epidemiologice incomplete, se estimează că boala poate afecta 10% dintre copiii de vârstă preșcolară și școlară în Europa. Păduchii dobândesc și moștenesc rezistență la agenții chimici folosiți pentru a lupta cu aceștia, de exemplu, cei care conțin permetrină, iar acest fenomen devine tot mai periculos. Într-un astfel de caz, un început de epidemie de pediculoză poate implica chiar 20% din populația copiilor. Nu numai copiii sunt cei care suferă, pentru că aceste insecte sunt foarte ușor transferate pe capetele adulților, și, prin urmare, toți membrii familiei, de asemenea, pot deveni infectați.

Păduchii trăiesc doar pe capetele umane. Aceștia nu pot sări sau zbura și nici nu sunt transmiși la oameni de la animalele de companie domestice. Păduchii sunt transmiși prin contact direct. Pentru a trece de la un cap la altul, ei așteaptă până când părul a doi oameni vine în contact. Astfel de situații au loc tot timpul la distracții, în timpul vacanțelor, în excursii și tabere. Este ușor de imaginat că infecția cu paraziți se poate întâmpla și la școală, unde păduchii au multe șanse de a se "deplasa". Păduchii, de asemenea, se răspândesc prin contact indirect ca urmare a utilizării reciproce a pieptenilor, periilor și elasticelor pentru păr, pernelor, prosoapelor, pălăriilor, eșarfelor și hainelor. Cu toate acestea, modul dat de "molipsire" de păduchi este limitat în timp, pentru că în cazul în care un parazit cade de pe capul unei persoane infectate, acesta poate supraviețui și infecta încă timp de 24-48 ore. După aceea, el moare. Ouăle păduchilor (lindini) atașate de păr pot supraviețui și menține invazivitatea lor în afara părului pentru o durată mai lungă de timp, adică în jurul a 12 zile. În cazul suspectării unei posibile infectări și întreprinderii de măsuri preventive, acest fapt nu poate fi trecut cu vederea.

Păduchii supraviețuiesc în afara gazdei umane pînă la 48 ore, iar lindini – pînă la 14 zile.

Păduchele de cap se hrănește numai cu sînge uman. Mușcăturile de insecte provoacă mâncărime și senzație de arsură neplăcută și enervantă a pielii, care împiedică concentrarea și are ca consecință rezultate mai proaste obținute la școală. Uneori, chiar și un singur gând despre păduchi provoacă mâncărimi pe scalp. Scărpinarea constantă a locurilor cu prurit poate duce la iritarea pielii și apariția infecțiilor bacteriene, în timp ce saliva și excrementele parazitului pot provoca o reacție alergică, manifestată prin eritem la nivelul gâtului și leziuni cutanate în jurul gurii și nasului. Mai mult decât atât, pediculoza cauzează stresuri severe și conștientizarea faptului că această boală este percepută într-un mod negativ de către societate. Prin urmare, pediculoza este descrisă ca o "boală jenantă".

Păduchele de corp uman (Pediculus humanus humanus) este mai periculos pentru oameni. Această insectă se hrănește, de asemenea, cu sânge uman. Mușcăturile sale provoacă mâncărimi severe ale pielii pe sub haine, infecții bacteriene și reacții alergice care acoperă zone mari ale corpului. În timpul scărpinării părților pruriginoase ale corpului, agenții patogeni potențial purtați de către acest parazit pot fi introduși în organism. Printre acestea se numără: Rickettsia, care provoacă epidemia de febră tifoidă, bacilii care induc febra tranșeelor și spirochetele care cauzează epidemiile de febră tifoidă recidivantă.

Cum să depistăm păduchii - lindini?

Femelele păduchilor atașează ouăle lor în apropiere de linia părului, la aprox. 1 cm de la nivelul scalpului. Lindinii sunt ovali, alungiți și de culoare albicioasă. Aceștia au o lungime de circa 0,8 mm. Cel mai simplu mod de a-i găsi este de a-i căuta în părul de pe vârful capului, în spatele urechilor și în jurul părții din spate a gâtului.

Cel mai bun mod de a detecta paraziții este de a examina în mod regulat părul și de a folosi un pieptene cu dinți subțiri, care va permite pieptănarea și observarea lindinilor de culoare albicioasă și paraziților vii în mișcare. O atenție deosebită trebuie, de asemenea, să se atragă aspectului scalpului. Apariția păduchilor este însoțită de roșeața locală a scalpului – în special, în spatele urechilor și de-a lungul liniei părului. Pot fi prezente mici papule și excoriații datorate scărpinării pielii cu prurit.

Dacă se depistează păduchi, nu trebuie uitat faptul că și alți membri ai familiei pot, de asemenea, avea paraziți și să infecteze pe alții, iar spălarea părului cu un șampon nu va rezolva problema în mod eficient. Află chiar acum cum scapi de păduchi!

Este timpul pentru despăduchere

Înainte de a cumpăra un preparat pentru deparazitare, ar trebui să se ia în considerare dacă trebuie procurat un preparat cu pesticide. Unul dintre dezavantajele acestei alegeri implică posibilitatea unui impact negativ al unei astfel de substanțe asupra organismului uman și faptul că există populații de păduchi rezistente la acești agenți chimici, fapt care a fost deja menționat.

Inspecția regulată cu ajutorul unui pieptene cu dinți subțiri reprezintă un mod eficient de depistare a păduchilor de cap.

O altă soluție constă în procurarea unui preparat fără pesticide, care are o acțiune mecanică împotriva păduchilor. În acest caz, cea mai importantă întrebare adresată unui farmacist trebuie să fie următoarea: este preparatul 100% eficient împotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale păduchilor, adică stadiilor active și lindinilor? În special, rata de eficacitate de luptă contra lindinilor rezistenți este foarte importantă și un cumpărător ar trebui să ceară o eficacitate deplină, susținută de rezultatele testelor. Fiecare caz de eficacitate declarată mai mică decât 100% ar trebui să indice faptul că boala nu o să fie tratată după o singură aplicare și că ar trebui să ne pregătim pentru o luptă mai lungă cu paraziții.

Nitolic® sistem de tratament al păduchilor de cap si lindinilor pentru un tratament complet al infestării cu păduchi de cap.

Abordarea cuprinzătoare a problemei garantează succesul tratamentului

O procedură eficientă de despăduchere înseamnă că toate persoanele în contact apropiat cu persoana infestată, care ar putea veni în contact cu paraziții, ar trebui, de asemenea, să fie supuse unui tratament. Mai mult decît atât, apartamentul ar trebui să fie bine curățat, deoarece păduchii și lindinii pot supraviețui și rămâne invazivi pentru o anumită perioadă de timp în afara corpului uman. În astfel de cazuri, se recomandă spălarea lenjeriei de corp, îmbrăcămintei și țesăturilor venite în contact cu persoana afectată cu ajutorul unui agent care înlătură această amenințare. Puteți folosi Nitolic®wash, aditivul pentru rufe necesar pentru spălarea a astfel de țesături - lenjerie de pat, pălării, prosoape etc., în sistemul de tratament al păduchilor de cap NITOLIC.

NITOLIC PREVENT este o noutate totală pe piață – acesta este destinat pentru protecția împotriva infestării cu păduchi, fiind bazat pe extracte naturale din plante și dacă pediculoza a fost observată în locuri frecventate de copii (grădinițe, școli sau tabere). Această formă de profilaxie, adică de combatere a paraziților, ne poate economisi multe dificultăți și cheltuieli, legate cu o astfel de problemă actuală, cum ar fi pediculoza.